KL118 Bakal Mercu Tanda Baru Kuala Lumpur Menjelang 2020

KLCC sudah sedia terkenal dikalangan penduduk tempatan mahupun seluruh dunia sebagai salah satu menara berkembar yang tertinggi di dunia. Kini sebuah lagi menara baru dalam pembinaan di Kuala Lumpur, dikenali dengan nama KL118 Tower dan dijangka siap sekitar tahun 2020.

Menara yang direka oleh Syarikat Australia Fender Katsalidis Arkitek itu setinggi 610 meter dan terdiri dari 118 tingkat itu dijangka memecahkan rekod baru menjadi bangunan tertinggi di Malaysia mengalahkan Bangunan Berkembar Petronas, KLCC (452m) dan bakal menjadi mercu tanda baru Kuala Lumpur menjelang 2020.

KL118 yang kini dalam pembinaan di kawasan berdekatan Plaza Rakyat, MBSKL, Stadium Merdeka dan juga Stadium Negara. PNB adalah pemilik projek KL118 , manakala PNB Merdeka Ventures Sdn Bhd, unit dibawah PNB adalah pemilik projek dan pemaju.

Walau bagaimanapun, Kingdom Tower di Jeddah, Arab Saudi, yang sedang dalam pembinaan dan ia akan menjadi bangunan tertinggi di dunia, Burj Khalifa dengan 252 tingkat ( 1,000 m ) apabila siap pada 2019.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment