AL KISAH KATIL HOSPITAL DI BELANDA TIDAK MEMISAHKAN IBU & ANAK

Di Belanda, perkhidmatan mereka memang mewah. Apatah tidaknya rakyat mereka;
WAJIB MEMBELI INSURANS...
WAJIB MEMBELI INSURANS...
WAJIB MEMBELI INSURANS...

✔ Income tax mereka adalah setinggi 52%!
✔ GST (VAT) mereka pula adalah setinggi 21%!

Tapi di Malaysia, rakyat takde insurans, miskin malah gelandangan pun boleh mendapatkan perawatan pakar, ubat-ubatan mahal hingga CT scan (jika perlu) pada harga RM 1 (itupun boleh ngelat bayar kalau tak mampu sangat).

Subsidi kesihatan kita adalah antara yg tertinggi di dunia dengan 95% ditanggung oleh kerajaan. Masuk wad berbulan-bulan pun hampir tak terasa bayarannya.

👉 Pendapat bawah RM5K dikecualikan income tax.
👉 Majoriti rakyat kalau kena tax pun pda kadar 11% sahaja.
👉 GST hanya 6% (menggantikan SST) sahaja itupun begitu banyak barangan dan ubat-ubatan dikecualikan GST.

Ramai dok terliur tengok negara lain. Nak negara kita macam Belanda..padahal GST 6% je dah behave macam-macam.

Bayar income tax pun sambil maki hamun sumpah seranah pemimpin negara.

Katil hospital pun salah pemimpin ke?

Patut lahir kat Myanmar atau Uganda. Beranak atas lantai baru ada akal.
Share on Google Plus

About Melayu Berwawasan

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
Post a Comment